Detta är det sjätte fartyget som den spanska polisen har slagit till mot där kriminella organisationer försökt att smuggla narkotika. Spansk polis har beslagtagit 13 ton kokain hittills i år.

kokainbavaria

Narkotikatrafiken har intensifierats sjövägen mellan Sydamerika och Spanien under de senaste månaderna sedan maffian från Europa börjat köpa drogen i Sydamerika och frakta den till EU med fritidsbåtar.

Utredningen började redan 2022 då polisen fick information om ett nätverk av narkotikahandlare som skulle använda Spanien som logistikpunkt för att genomföra en stor kokainoperation. Polisen upptäckte segelbåten som skulle användas av organisationen i en hamn i Alicante och identifierade dess besättningsmedlemmar.

svensk

Båten som seglade under amerikansk flagg seglade till Teneriffa där det gick i land, lämnade falska uppgifter och ändrade sin flagga till Bulgariens. Från Teneriffa seglade de sedan till Brasilien där de fick reparera båten för att kunna navigera vidare till Karibien.

I slutet av april förra året, när ligan var klara med att laga och rusta upp segelbåten seglade de till ön Saint Lucia i Västindien för att ta emot narkotikan som skulle transporteras vidare till Spanien.

När alla bevis hade samlats in genomfördes i slutet av maj 2023 en gemensam maritim operation mellan Policía Nacional och den spanska marinen som gjorde ett tillslag mot segelbåten mitt ute på Atlanten, över tusen sjömil från Spaniens kust.

Båten sänktes ut till havs efter bordningen eftersom den var i så dåligt skick att den var osäker att ta med sig till land.

Operationens svenska del startades inom ramen för det svenska myndighetsgemensamma samarbetet mot organiserad brottslighet och har sträckt sig över fyra år. I operationen har polisen och tullen  samarbetat med motsvarande myndigheter i bland annat Spanien och andra Europol-länder, liksom Brasilien.

– Mitt påstående är att 290 kilo kokain har transporterats på en segelbåt från Brasilien till Spanien. Det är svenska medborgare som ligger bakom det, säger Sara Nilsson, förundersökningsledare och senior åklagare.

Från början trodde man att det rörde sig om så mycket som 1,5 ton kokain ombord på segelbåten.

Sex svenska medborgare åtalades på onsdagen för synnerligen grovt narkotikabrott och medhjälp till brottet. De åtalade har enligt utredningen kopplingar till kriminella nätverk i Sverige.

Droghandeln har koordinerats av en svensk man i 50-årsåldern som tros befinna sig i Turkiet, och som åklagaren har begärt utlämnad.

De sex personer som nu åtalas misstänks vara delaktiga i att ha tagit kokainet från Brasilien till Europa. Svensk polis, Tullverket och motsvarande myndigheter i Europa och Brasilien har arbetat mot leveranskedjan: från organisatörerna som befinner sig utomlands och förhandlar med knarkkarteller i Sydamerika, till utförarna som säljer narkotika till kunderna.

En 69-årig seglare och en man som fungerat som styrman, har enligt misstankarna fått uppdraget ta lasten till Europa. En annan av de åtalade är Sverigechef som delat ut uppdrag i Sverige. Enligt åklagaren har brottsligheten bedrivits i företagsliknande form och verksamheten har haft olika grenar.

– En gren har varit transporten av kokain. En annan gren har varit Sverigebaserad med försäljning av narkotika, vilken kan liknas vid ett grossistföretag som säljer till andra kriminella nätverk. Det som gör ärendet unikt är att vi har fått en mycket tydlig bild av hur systematiskt brottsligheten är uppbyggd och hur inkomsterna av brottsligheten återinvesteras i ny brottslighet. Brottsligheten har varit välorganiserad, säger senior åklagare Sara Nilsson som är förundersökningsledare.

– För att lyckas i kampen mot de kriminella nätverken måste vi avslöja de som organiserar transporterna av narkotika till Sverige. Det har vi nu gjort genom ett djupgående samarbete med polis och åklagare, säger Kristian Johansson, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning Öst.

Operationen består, förutom detta ärende, av flera andra stora utredningar som mynnat ut i åtal där flera personer sedermera dömts till långa fängelsestraff.

Detta var en del av en internationell operation (samordnad av Special Anti-Drug Prosecutor’s Office) där den brittiska myndigheten NCA samt amerikanska, italienska och portugisiska myndigheter. Detta är det sjätte fartyget som beslagtas på bara fem månader. Totalt har 13 ton kokain beslagtagits sedan början av 2023.

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Ankarliv

Ankarliv

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line