Briggensegling oktober 2014

En segling med Stockholmsbriggen jag fått i 70-årspresent - från Oxelösund till Kastellholmen 11-12 oktober 2014.

Att segla med Briggen blev på flera sätt en överraskning. Briggen har centralvärme och jag fick en överslaf så den varma pyjamasen jag tagit med fick ligga kvar i väskan.

Jag hade tagit med mig laddare för 12 volt till min telefon och surfplatta. Men på Briggen finns 230 volt överallt, i hytter och uppehållsrum och däckskajutan. Något cigarettändaruttag såg jag aldrig till.

Slutligen hade jag varit noga med att ta med kontanter. Men i baren och bokhandeln gick det hur bra som helst med kontokort!

En inte bara mycket vacker båt, såväl utvändigt som invändigt. Utan också mycket modern...

{artprettyphoto path="images/stories/anders/briggen" height="75" showTitle="0" slideshow="12000" autoplay="true" social_tools="false"/}

På natten blev vinden så svag att det blev motorgång mellan kl 01 och 06. Men vid infarten till farleden söder om Sandhamn skulle det seglas i den nu ostliga vinden och när frukosten serverades kl 07.30 passerade vi Farfarsgrundet. Sen gick motorn igång igen vid Kanholmsfjärden där vi såg två örnar på taket till lilla huset på Gastholmsgrundet. Vid Silverkannan skulle det seglas igen - även om vi riskerade en viss försening. Sen såg vi ytterligare en örn som cirklade nära vattenytan bara några hundra meter från Briggen. Antagligen bevakade den en Skarv som örnen tänkte skulle komma upp till ytan med en fisk i näbben. Men surt sa örnen och flög till närmaste talltopp i stället.

Ja, sen föll en tunn dimma när vi gick genom Lindalssundet och Kodjupet, förbi Vaxholm och in på Askrikefjärden och Stora Värtan. Förtöjde vid kaj kl 12.45 och blev därmed endast 15 minuter sena jämfört med tidtabell. En fin tur i en fantastiskt vacker och trevlig båt. Överallt utsökta små detaljer i träarbete och målning/lackering. Hurra för en fin 70-årspresent och hurra för Stockholmsbriggen (också kallad Briggen Tre Kronor av Stockholm).

Anders Egerö


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line