Miami Show

Båtshow i Miami

miami024

Medan båtmässan i Göteborg passerade inomhus gottade sig Gerhard Cronholm i Miamis sol, och den fantastiska flytande mässan som avslutas i dag:

Några stående intryck är hästkrafter, hästkrafter och så ännu mer hästkrafter. Men låt oss börja med segelbåtar, för det finns det också.

Till skillnad från Sverige så är det många segelbåtar här, stora som små. Men precis som hemma i Sverige är det inte i närheten lika många segelbåtar som det är motorbåtar här. Några svenska segelbåtar hittade jag inte, men för Sverige kända märken som Hanse, Salona, Bavaria med många flera finns såklart representerade här.

miami023Längsta båten är en monohull, men största båten är en katamaran. Men bland katamaranerna märks att de har börjat säljas utan mast (seglar inget vidare ändå?). Hur som helst blir det fantastiska inner- och uteutrymmen när man kliver ombord på en +60 fots katamaran. En 6-rummare i 3 våningsplan skulle man kunna säga. Där besättningen har större och finare hytt än vad som ryms i de 40-oftare vi ser i Sverige.

Många båtcharterfirmor är representerade här, och de verkar välbesökta även här.

miami022

Annars inget nytt att rapportera bland segelbåtarna, förutom en lågoddsare - den senaste färgen på skroven verkar vara Mintgrönt (gäller även motorbåtar).

miami004

Över till motorbåtarna, vilka är många till antalet. Svårt att överblicka, såväl i vattnet som på land. Och utanför mässområdet så ser man de redan köpta, privatägda motorbåtarna ståendes i sina ställningar i väntan på att ägaren skall ringa så att trucken kan sjösätta dem över dagen. Det stora intrycket annars är hästkrafter, i mängder.

miami005

Flest hästar hittade vi ombord en Cigarette med 2 x 1.550 hästkrafter, alltså totalt över 3 tusen hästar. Toppfarten var hemlig, men det är inte toppfarten som är grejen. I alla fall inte i hamnen. Där är det yta som räknas, förutom hästkrafterna!

miami009

Vi hittade motivlakering till och med på insidan motorluckan. Men det är svårt att inte erkänna att de är snygga, ofta in i minsta detalj. Som god tvåa kom en 53 fots Hydra med utombordare.

https://youtu.be/RA5gxCWfI6Y

Men då snackar vi inte några Suzuki eller Evinrude utan 4 x 627 Hk från Sevenmarine. Och ovanpå det mässans värsta ljudanläggning, med vad jag räknade till totalt 42 st. högtalare installerade. Med antagligen långt många fler Watt än hästkrafter. Klicka på videon här intill och se vidundret, ursäkta ljudkvalitén men det är inte pålagt och min lilla kamera hade svårt att hantera den duktigt djupa basen.

miami014

Bland motorerna hittar vi dock svenskt deltagande, Volvo Penta är såklart här. Och på en del båtar ser man att deras IPS-system är installerade. I den flytande delen hittar vi också ett norskt deltagande, Predator, en snabb liten motorbåt byggd i Arendal.

miami018

Mässan är stor, väldigt stor, och uppdelad på 2 ytor, hamnar, segelbåtar för sig och motorbåtar för sig. Och då räknar jag inte den gigantiska hamnen med alla Mega Yachts så långt ögat kan nå vid Miami Beach. Där räknar man inte hästkrafter, där räknas bara storlek.

miami017

Annars åker man föredömligt Water Taxi mellan mässområderna, inkluderat i entréavgiften på $20. På de två dagarna vi hade avsatt till mässan på denna resan så hann vi inte med alla ytor och missade garanterat något intressant eller galet. Till exempel hann vi aldrig se den gamla Miami Vice båten. Vi beslutade att vi måste åka tillbaka nästa år.

Sittbrunnens utsände, februari 2016

Gerhard Chronholm

Sjöskolan på Beckholmen

miami002

miami003

miami006

miami008

miami010

miami011

miami015

miami016

miami020

miami001

Sittbrunnenfilmer