Sjöfyllerilagen i blåsväder!

debatt

Det är synd om skärgården. I alla fall den här helgen när skärgårdsmässan gick av stapeln. Fredag och lördag med värsta sortens hundväder och en söndag som bjöd på lite uppehåll, men inte det strålande solsken både arrangörer och utställare kunde önska sig och behövt.

Jag var där för att bevaka debatten om ”sjöfyllerilagen” som den kommit att kallas i folkmun. Arrangerad av Båtfolket, lobbygruppen som vill riva upp lagen. Deltog gjorde Maria Abrahamsson (M) som är emot lagen och Johan Linander ( C ) som är för, moderator Ulf Elfving som gjorde ett fantastiskt bra jobb och höll ordning och reda, men först fick vi lyssna på några av våra folkvalda tolkade av den geniale imitatören Göran Gabrielsson som bjöd på en mycket uppskattad inledning, hur många röster kan den mannen hålla reda på och växla mellan utan att för en sekund tappa bort sig?

Debatten inleddes med var sitt anförande av våra folkvalda representanter, två väl pålästa och engagerade politiker, men de var Maria Abrahamsson som hade publiken på sin sida, modigt av Johan Linander att ställa upp och han försökte verkligen nyansera frågan, men hade det inte lätt särskilt som en gäng längst fram gjorde sitt yttersta för att störa honom genom bu-rop och kommenterande. Tråkigt att de ska förekomma i ett seriöst forum och att vissa ”vuxna” människor inte kan bete sig i större sammanhang. Och tråkigt för Båtfolket som oavsett vad jag personligen tycker vill föra upp frågan på en högre nivå. En skränande mobb sänker nivån och hör inte hemma i ett demokratiskt forum.

Så vad kom då ut av tillställningen? Jag hade hoppats att något konkret skulle komma fram. Det finns motståndare, rikt representerade i debatten och förespråkare, dit jag delvis sällar mig, och vi möts ibland av sakargument, men allt för ofta av en överlägsen, raljerande ton och ibland till och med hotfullt. En uppretad person som via mail ville vara anonym önskade att någon skulle ramma mig i sommar, men andra har valt att gå varligare fram och bara vill att jag ska portas från skärgårdskrogarna så därför såg jag fram mot att debatten på skärgårdsmässan som kanske skulle komma med en öppning. Hur vi ska ha det, finns det kompromisser, behövs ett nytt regelverk och hur skulle det kunna se ut? Ingenting nytt framkom med ett undantag, en sjökapten som jag tyvärr missade namnet på hade ett mycket radikalt förslag. Dela upp skärgården i zoner med olika gränser. Låter det krångligt? Inte alls faktiskt, vi har ju farleder, båtsportleder och övriga vatten. I farlederna där både yrkestrafik och fritidsbåtar samsas ska det vara nyktert, i båtsportlederna en promillegräns och på övriga vatten där ingen trängsel råder kan de gamla reglerna gälla. Vet inte om det var exakt så den kloke sjömannen framlade sitt förslag, men så tolkade jag hans inlägg. Tycker det låter som en uppdatering till 2000-talet och framförallt ett konkret förslag.

fylleriFortsättning följer säkert och jag hoppas det kan debatteras precis så sakligt som Båtfolkets intentioner var i söndagens debatt. Låt båda sidorna komma till tals och låt dem tala till punkt, låt fotbollshuliganernas föräldrar stanna hemma nästa gång, det vinner alla på.

Christofer Ahlandsberg


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Skutrigg

Skutrigg

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line