Curres blogg:

Dags för högtid – test av nya Club Swan 50

rail

Torsdag 14 juli kommer att bli en minnesvärd dag för mig som gammal biten båtskribent, outtröttlig seglare och stor vän av bra båtar. Då blir det test av nya Club Swan 50 i Finland. Nautor’s nya kaxiga prestandabåt liknar ingen annan, är gjord för folk som söker extraordinär look och dito  seglingsegenskaper.

Samtidigt ska CS 50 gå att nöjessegla, ska kunna förvandlas på rekordtid från racer till snabb cruiser eller tvärtom. Kappseglare vet vilket sjå det är att plocka ut allt tungt för att få båten lätt och att lasta i allt efteråt. Nya 50:an ska kunna byta skepnad på bara ett par timmar.

Nu blir det inte aktuellt att testa förvandlingsnumret, planen är att känna på båten, att få koll på hur styrningen med dubbla roder känns.

Förhoppningsvis löper den helt lätt, sviktar inget och är exakt och tydlig som bara en Swan brukar vara.

Farten tror jag kommer att vara sagolik, kanske 8 – 8,5 knop på kryss och att kryssvinklarna är de snävaste man kan få - under 40 grader TWA.

Även utförandet tippar jag är på topp, få varv med seriebyggen har samma blick, samma känsla eller vilja att bygga på topp som 50 åriga Nautor´s Swan.

Testbåten är den första och ännu är inte allt som den ska bli, förvarnar dock varvets man i Sverige Klabbe Nylöf. Men det gäller nog bara detaljer, som dubbelkontroll till diverse funktioner.

Även nya Swan 54 blir det chans att testa. Denna solida Swan är ett alternativ till Orustbyggen och brittiska prestigecruisers. Når den deras komfortnivå? Svar kommer i min testrapport, som kan bli först i världen om inte tyska Yacht och brittiska Yachting World är ’ännu flinkare, för dom är också på plats. Lite kiv om att få styra blir det säkert.

seglar

Under tiden kan ni gotta er i bilderna på första seglingen med Club Swan 50 häromdagen.

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Ankarliv

Ankarliv

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line