Curres blogg:

Bulbfäste a´la´ Cosutti

morebulb2

Med anledning av den tappade bulben på Brenta 60, infinner sig funderingar på hur den sitter på andra vassa båtar. Club Swan 50 har som sagt bulbens bultar i en kassett.

Den nyaste svenskanknutna vassa nya konstruktionen är More Sailings 55-fotare designad och konstruerad av Maurizio Cosutti.

Eftersom jag seglade med More 55:an i hårt väder i våras och kände mig trygg med stålbotttenramen och med perspektiv på det som hände Brentan, bad jag om en beskrivning av hur det är gjort på More 55:an.

Skälet till att kölinfästningen och bulben är beräknade som de är på More 55, är erfarenheter av hur charterkappseglare har kört tätt inpå land för att plocka upp en föremål och gått på hårt. Vilket kostat stillestånd och inkomstbortfall. Därför är konstruktionen som den är på More 55.

Budskapet är att när du går på flytande mässor i höst och känner suget efter att byta till en ny maffig båt med bulb, kan det vara idé att be om en beskrivning om hur den sitter.

Orsaken till att bulben gick av på Brenta 60 är fortfarande oklar. Försäkringsbolaget utreder, men gör sig ingen brådska.

Skummet runt infästningen var till för att täta anslutningen, meddelar konstruktören Lorenzo Argato och har inget med hållfastheten att göra.

Bärgarna hittade inte bulben, trots att man hade dykare nere och sökte en hel dag. Man misstänker att bulben har glidit ner till 55 – 100 meters djup som råder intill klacken.

4,5 ton bly ligger med andra ord och väntar på idoga vrakletare i djupet på Möja Västerfjärd.

Huruvida besättningen på Minnic gjorde samma misstag som Vestas – zoomade in för lite på plottern - är inte heller klarlagt. Men med tanke på att många förlorar sig i sina plotters, och inte seglar efter kortet, som man gör i en båt utan stadig ström, ligger misstanken till hands att så var fallet för Minnics navigatör.

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line