Curres blogg:

Det roliga med att segla runt öar

NIKL7125

På många ställen är början av augusti högtid för kappseglingar runt öar. Många av dem är av det lättsamma slaget och en sav dem är Runmarö Runt som hade 25-års jubileum i år. Och eftersom vädret var vackert, Folkbåten nyskrubbad i botten, redo för racing och hemmafronten borta på en egen övning, ställde jag upp med den.

NIKL7077

Detta är ingen stor segling antalet startande var 41 båtar, inga hårdsponsrade racers är med, inga hårdkokta besättningar deltar och få formalia. Seglingsledningen bestod därmed bara av av två man och med glimten i ögat.

NIKL7393

Samling vid initiativtagarens läiga brygga, omvänd startordning och en skön blandning av båtar och besättningar med Still-jollar seglade av veteraner, en tonåring i Laser, man och hustru i Mälar 30:or unga par for fram i Hobie-Cats, far och ung son i J/70, och särskilt roligt var det att se Runmarös stolthet – en Sydney 40 med fler barn på relingen än de omseglade hann räkna.

NIKL7150

Få seglingar finns dessutom där jollar, klassiker och racers får möta varandra och där banan går på vänliga vatten. Banan är inte lång, men går mellan grund och kobbar och även om de lömskaste grunden var markerade med fendrar eller flaggor, gällde det att följa med i kortet på kryssen för att hitta kortaste vägen.

NIKL7271

Solen sken och brisen var behagliga 3-4 m/sek - som mest denna sköna dag. Vinnande ekipaget, en Hobie 16 med Peter Georen och arbetskamraten Anna Pernestål susade runt Runmarö på 2.09 och tog tvåan Mats Groth med son på sista metrarna målrakan.

NIKL7369

Regattafest heter bortförklaringskonvent på Runmarö och var i år igen en livad tillställning. Igen gav festen chans att få nya bekanta – två systrar, en dotter och en kompis var våra brodsgrannar. Ladies only i en IF var gott att se och visar att kappsegling á lá Runmarö är ett suveränt sätt att spendera en sommarlördag på.

NIKL7094

Speciellt är också att inte någon kappsegling någonstans har så många deltagare med samma efternamn – Forslund. Som dessutom vinner och vinner med sina Scampis. I år vann ingen av dem, men det berodde på att den vinnarvanaste startade för sent sedan han fastnat i plottern.

NIKL7060

Curt Gelin

Foto och trim: Niklas Krantz

NIKL7116

NIKL7164

NIKL7209

NIKL7221

NIKL7237

NIKL7244

NIKL7252

NIKL7290

NIKL7308

NIKL7351

NIKL7383

NIKL7430

NIKL7457

NIKL7449


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line