Vencom.jpg

Johan Gustavsson och Martin Nilsson i Ker 39 Vencom blev femma i årets ÅFOR, men hoppas på pallplats i Fastnet.

Bergsbestigare talar om Mount Everest, men för seglare är Fastnet Race av samma kaliber. Visst finns Volvo Ocean Race och Vendee Globe som utmaningar, men för amatörer, i meningen seglare, som kappseglar för nöjes skull. är Fastnet Race stort.

Matador.jpg

Matador, ex Veloce, är en Elliott 44, som Jonas Grander köpte och körde Sydney Hobart med. Nu gäller Fastnet.

I år startar sju svenska ekipage, en del har varit med förut och ser fram emot att ta sig an strömmar och fronter på Irländska sjön. Till dem hör stockholmaren Jonas Grandér som har fraktat upp sin nyaste Matador, en Elliott 44 som han köpte till Sydney Hobart Race i vintras.

Fastnet Race är världens mest berömda havskappsegling, att vara med har varit min dröm i många år. För mig som är van vid Östersjön utan tidvatten och ström, är helt klart vattenrörelserna den stora utmaningen - så länge vädret är trevligt. De klassiska vyerna med the Needles och Fastnet Rock kommer att bli seglingens höjdpunkter, berättar Jonas Grandér på Fastnets hemsida.

Hans besättning består av Niklas Beckvid taktik/styrning, Carl Urban storsegel, Magnus Baltchefsky navigatör, Karl Thelander trim, Thomas Jönsson trim, Matthias Jonsson trim, Nina Bäckman trim och backstag, Tomas Bäckman fall, Joakim Hilding, mast. Deras TCF (SRS) är 1,227.

Salt.jpg

Salt är skeppad av Staffan Wincrantz och är en Arcona 465 med ny köl, nytt roder. Här på väg i årets ÅFOR.

Men Matador får som sagt konkurrens av andra svenska ekipage. Av dem återfinns Rickard Bergkvist med sin IMX 40 Foxy Lady och bland annat känd för sin seger i Seapilot 2014, då det blåste nordlig kuling och varm mat i ugnen blev vinnarereceptet.

Mesta svenska Fastnetbåten är mahognymöbeln Anahita, nu med Carl Urban som skeppare. Anahita är en mäktig ombyggd Arvid Laurinkonstruktion från 1961, som var med i Fastnet redan 1993 och igen 1995. Sedan dess har Anahita varit med ytterligare ett par gånger med en fin tredje plats i sin klass i Fastnet 2015 som flottast resultat. Kanhända TCF 1,058 räcker för en ny framgång för denna kanske mest seglade svenska klassiska havskryssare.

Krut är en i Stockholm flitigt seglad Archambault 35 ägd av Håkan Grönvall som getts 1,043 i handicap.

En annan flitig kappseglare är Johan A Gustavsson och hans projektledare Martin Nilsson i den toppade Vencom, en vass Ker 39 köpt 2015 från Irland och med en femte plats i årets ÅFOR att falla tillbaks på.

Krut.jpg

Krut, med Håkan Grönvall är en Archambault 35 som kappseglas flitigt sedan flera år. TCF 1.043 lovar gott.

Meste svenske seglaren i årets Fastnet Race är emellertid Mikael med sin fyrfaldiga Atlantöverseglare Talanta. Han seglar entyp i Open 40 klassen mot hela 33 andra, denna gång med besättning.

Antalet sjömil, som Mikael har kappseglat och transporterat sig de senaste två åren är mer än många hinner med under ett normalt seglarliv.

Högst mätetal i Fastnet Race, snabbast, ska Ludde Ingvall vara med sin radikala 100 –fotare CQS. Med ombord har han sin sponsor, en brtttisk-australisk miljardär på fonder Sir Michael Hintze. Ludde har varit med sju gånger tidigare och tog line honors med Nicorette 1995.

Mesta konkurrenterna om först i mål i år, är amerikanska Rambler 88 och 115 fotaren Nikata, den senare ett sanslöst byggd av Baltic Yachts för att kappsegla fullt inredd.

Extra spännande blir det att följa de sju VO 65, som är anmälda och som har Fastnet som uppvärmning för racet. Själv vill jag gärna se Bouwe Bekking på prispallen. Sympatisk, humoristisk, skicklig och tillbaks för sjunde gången är skäl nog för att vinna först Fastnet och sedan Volvo Ocean Race, menar jag.

Starten för Fastnet Race 2017 går utanför Royal Yacht Squadron i Cowes söndag 6 augusti. Otaliga goda historier om båtarna finns på racets hemsidawww.fastnet.rorc.org

Curt Gelin

 

2 TALANTA.jpg

Talanta med Mikael Ryking startar i Class 40 med 35 likadana båtar.

CQS.JPG

CQS med Ludde Ingvall har högst mätetal av de 397 anmälda till Fastnet. Först i mål och banrekord är planen.

anahita.jpg

Inga svensk båtar har seglat så många Fastnet Race som Anahita. Här är hon under en tidigae uppladdning i Channel Race.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Ankarliv

Ankarliv

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line