Curres blogg:

Spännande start för Sydney-Hobart

Först började startbåten att sjunka och måste köras på land, sedan gav den första korta kryssen i Sydney Harbour kollision mellan fyra TP 52, panikslag på monsterbåten Comanche och täta duckningar mellan de tre övriga jätte båtarna.

En frisk nordost bäddade för en klassiskt spännande krysstart, som förhandsfavoriten och flerfaldiga vinnaren Wild Oats XI tog vid lämärket före Comanche, Rambler 88, Ragamuffin 100 och Perpetual Loyal. På den korta kryssen valde Loyal fel kant och tappade sitt försprång till Loyal om än bara med en båtlängd.

När båtarna sträckte och sedan föll av förbi Sydney Heads satte Comanche sin stora spinnaker och satte av. ” Det var som om dom tände efterbrännkammaren, det var en demonstration av rå styrka, sade åskådare.

I skrivande stund, lördag förmiddag, väntar ett vrid till syd med snabbt ökande vind till kuling 25-30 knop och åska med ännu mer vind när en front passerar. Efter den ska vinden bli lätt resten av resan.

- Om sydvinden blir seglingsbar bör vi fortsatt ha fördel och öka avståndet till resten av flottan, sade Ken Read skeppare på Comanche om möjligheterna att ta line honors till Sydney Morning Herald.

Rambler 88 låg tvåa när de 104 båtarna lade kursen mot Hobart 600 sjömil söderut. Men blev omåkt av Wild Oats och Ragamuffin. Farterna vid lunchtid låg på 22,9 knop för Comanche, 18,7 för Wild Oats, 18,4 för Ragamuffin och 22,1 för Rambler.

Den näst mest intressanta fråganär: Vem tar totalen på beräknad tid? Man seglar efter tre system IRC, ORCi och PHS. En outsider jag skulle sätta en slant på oavsett system, är fransmannen Leon Courrier i sin JPK 1080, vinnare av Fastnet Race, just nu nia i IRC. Om vinden verkligen blir lätt sydlig kan den lätta 34-fotaren rinna iväg elegant mot Tasmanien.

Åtskilliga andra intressanta båtar deltar, men strålkastarna riktas förstås mot de fem jättebåtarna – ska Wild Oats ta skottet igen?

Fortsättning följer. Under tiden gå in på www.rolexsydneyhobart.com och se seglingens fina tracker. Och titta gärna på den en timma långa reprisen på starten  från Sydney.

 

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Ankarliv

Ankarliv

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line