Curres blogg:

Fransk psykning gav utdelning i Sydney - Hobart

SYHO15ka 5140

GeryFör två månader sedan trodde fransmannen Gery Trenteseaux att han skulle ta det lugnt resten av året. Tagen av sin seger i Rolex Fastnet Race 2015 med JPK 1080:an Courrier Leon hade han fog för det.

Men när fick en fråga från Beneteau om vad som skulle kunna få honom att ändra sig, en ”psykning” kallar han propån, svarade han: Det skulle vara Sydney - Hobart Race i så fall.

”Psykningen” ledde till att han tog totaltvåan i denna världens mest berömda och hårdaste havskappsegling. Men ingen borde ha varit förvånad, för Gery har ett track som heter duga. Efter att deltagit 1994 med en Beneteaubåt kallad Kyote och 2008 med en First 45 Lady Courrier, där seglen skörade, ansåg han sig inför Rolex Sydney-Hobart 2015 veta vad som behövdes – nya starka segel, bra besättning och bra båt.

En likadan båt som han vann Rolex Fastnet Race med lokaliserades på Nya Kaledonien, segel beställdes och folket från Fastnet mönstrade på. En vecka före start kom Courrier Leon fram till Sydney efter en transport på nätta cirka 450 sjömil och besättningen var på plats fem dagar innan starten på juldagen.

- Båten har seglat mycket, men är likadan som den vi vann Fastnet med, sade Gery som förklaring till att den seglade tiden med 35-fotaren, var som för 40-fotare i Sydney – Hobart.

Båt och besättning klarade första nattens storm helskinnade och låg sedan bra till vid flera tillfällen. På sista dygnet verkar Gery & Co haft utdelning, de lyckades hålla fart i den lätta vinden och skar linjen efter 4:05:28 på seglad tid. Det var ett dygn efter snabbaste båt i klassen, en JV 62, men räckte till andra plats totalt och en plats i historien – första fransman på pallplats i Sydney-Hobart Race.

leonfastnet

Vem är då denne, här hemma, okände seglare? För framgång i kappsegling är ingen slump. Gery Trenteseaux verka vara av rätta franska virket. 57-årigen har kört Rhoute de Rhum, vunnit massor i olika båtar i England och Frankrike. Han är flerfaldig RORC-mästare, vinnare av China Cup, Admiral´s och Commdore´s Cup, ofta med båtar från Beneteau, där namnet Courrier – kuriren/postbåten - ingår. Dessutom blev han fransk mästare i J/80 2015.

JPK1080Men för att komma bra, behövs en bra båt och det är JPK 1080, som byggs på i Bretagne på lilla varvet JPK Composites. Vem köper en till Sverige? Den kostar cirka 1,8 MSEK - som en Arcona 340. Sannolikt är JPK 1080 lika helfin som JPK 1010, som jag öste beröm över i mitt test 2010.

Det testet kommer här inom kort och till våren förhoppningsvis ett test av JPK 1080 eller en ny Beneteau ihop med Gery Trenteseaux. För planen 2016 är att servera alla seglare läsvärt material - racerapporter, nya båtar, tester, upplevelser, analyser och personligheter. Häng med!

GOTT NYTT ÅR

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Genvägsboken

Genvägsboken

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Ankarliv

Ankarliv

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line