Curres blogg:

IMOCA 60 SMA räddad

imoca60sma

Till slut, i förra veckan efter 20 dagar på drift, lyckades försäkringsbolaget Pantaenius få ombord en man på övergivna IMOCA:60 SMA och styra in mångmiljonbåten till Crookhaven på sydvästra Irland.

Som berättats tidigare på detta forum blev franske soloseglaren Paul Meilhat illa skadad av en brottsjö när han var på däck för att stabilisera masten 15 december. Han bröt inte bara revben utan även höftbenet och måste kalla på hjälp. Efter att ramlat ur en nersläppt flotte och hamnat i havet kunde en helikopter få upp Paul utanför Azorerna under svåra förhållanden.

Två försök att få över folk på SMA gjordes, men de misslyckades i det stormiga vädret på Atlanten med 40- 50 knops vind och 10 meter sjö. Tillochmed den inhyrda 60 meters högsjöbogseraren fick ge upp och återvända till Ponta Delgada på Azorerna.

Men ett nytt försök med en annan båt bestämdes och strax före jul satte fyra man kurs mot en position 400 sjömil väster om Vigo i en 50 - fotare på uppdrag av teamet bakom SMA - Mer Agité. Detta drivs som sagts i förra inlägget av franske seglarstjärnan Michel Desjoyeaux , men även av britten Marcus Hutchinson f d kommunikationschef för Volvo Ocean Race.

Parallellt hyrde Pantaenius in en bogserare i Crookhaven med folk från mer Agité - teamet ombord. Och i måndags lyckades man få över seglaren Adrien Hardy på SMA - trots 40 knops vind och 6 meter sjö. Dagen efter kunde man ankra båten i Crookhaven och konstaterade att IMOCA 60.an klarat sig oväntat väl under tre veckor på drift.

Att teamet kunde följa och lokalisera båten kan de tacka spårningssystemet Argos för, som gav dem kontinuerlig information om position och fart.

Vädret på Nordatlanten är enligt teamets talesman Marcus Hutchinson fortfarande för dåligt för att transportsegla SMA tillbaka till Port de la Foret i Bretagne. Men så snart som möjligt och efter en del reparationer är planen att ge sig av.

Under tiden har Paul Meilhat börjat återhämta sig. Efter tre veckor i liggande läge, har han kunnat ställa sig upp och påbörjar sin återhämtning i februari med målet att vara i form igen till sommaren.

Mycket står på spel, 6 november startar Vendee Globe, soloseglingen non-stop jorden runt och långt innan dess måste Paul vara fit for fight. Klarar han det efter sina skador?

Att vara sjöman och seglare på shorthandsegling i våra vatten känns som en västanfläkt mot vad de franska soloseglarna ger sig på. De är av annat virke, proffs. Inte konstigt därför att 14 skeppare har anmält sig till Vendee Globe 2016- 2017.

Senast 2013-2014, vann Francois Gabart på 78 dagar, 2 tim, 16 min och satte nytt rekord med Macif. Den IMOCA 60:an är för övrigt samma som nu seglar under namnet SMA efter det försäkringsbolag som sponsrar och med Paul Meilhat som skeppare.

Fortsättning följer på denna blogg, www.smacourseaularge.com, www.vendeeglobe.org

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Med floran i båten

Med floran i båten

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line