Boot i Düsseldorf Foto: Bengt Utterström

En av segelbåtarna gör det absolut värt att besöka Allt för sjön 7-17 mars: Årets Lyxyacht - Arcona 50, just hemkommen från mässan i Düsseldorf.

Visning av Arcona 50 på Boot i Düsseldorf. Foto: Bengt Utterström- Jag är så glad att kunna visa båten på mässan i Stockholm, säger Arconas VD Fredrik Malmqvist. Att få gå på en mässa och få drömma om segelbåtar är viktigt för seglingen, även om man inte har råd med just den båten.

Själv skulle jag gärna köpa den båten, om jag hade råd. Men drömma tänker jag göra.

De visar även Arcona 415 e, en lite mindre modell med elmotor. Och Benetau visar sin Oceanis 37,1.

- De säger att de har börjat få en helt ny typ av målgrupp, berättar mässgeneralen Hanse Thorslund. Det är motorbåtsägare som tröttnat på att krypa i sju knop med sina dyra motorbåtar, med dyra bränslekostnader.

Men sen är det slut på nya stora segelbåtar i Älvsjö.

- Det var ju länge sedan vi tyckte att inomhusmässor gick att försvara som marknadsaktivitet, menar Bernt Lindquist som säljer Bavaria och sina egna Diva och Campus.

I Henån på Orust ordnade Najad och Arcona sin egen mässhall och ställde ut tillsammans med Bavaria, både i januari och samtidigt med Båtmässan i Göteborg. Hallberg Rassy i Ellös strax intill öppnade också sina hallar för besökare.

- Vår första visningshelg var klart mer framgångsrik än öppethållandet under mässan, berättar Bernt. Tanken från oss var att fånga upp besökare som åker till Göteborg för att besöka mässan. Det kan möjligen bero på att det är väldigt få lite långväga besökare till mässan som har segelbåtsintresse.

- Vi har inget liknande i Stockholm nu. Sanningen är att spekulanter på nya segelbåtar söker kontakt efter att de tagit in all information på nätet. Sedan drar man sig inte för att åka 50 mil för att se båten efter överenskommelse. När det gäller Båtmässan och Allt för Sjön kommer endast 2 % av besökarna utanför en 10-mils radie.

Det håller dock inte mässgeneralen med om. Han pekar på besökssiffrorna för Allt för Sjön 2023, som visar att ca 30% av besökarna kommer från Uppsala eller längre bort ifrån.

Hanse Thorslund är lite besviken på de övriga svenska segelbåtstillverkarna.

- Det hade ju varit önskvärt att det var flera som kom, menar han. Men jag tror ändå att seglingen går mot en renässans.

En nybyggd Starbåt från Sune Carlsson kommer att finnas i seglingsarean, plus jollar och vindsurfinggrejer. Och Sail Yacht Society kommer med sju klassiska folkhemsbåtar.

Den 7:e på öppningsdagen kör KSSS sitt Seglingsforum på stora scenen och även Sven Yrvind dyker upp då. Sista söndagen 17 mars kör SXK sitt program på scenen.

Och så kommer förstås alla prylförsäljare till B-hallen där man kan fynda allt man behöver och inte behöver till båten för mässpriser.

Senaste numret av Oceanseglaren. Redaktör är undertecknad. Kolla in den i montern.Själv kommer jag att hålla till i Oceanseglingsklubbens monter i A-hallen, just intill Arcona. Kom förbi och skvallra lite så skall jag visa den nyfräscha tidningen Oceanseglaren, och berätta varför du absolut ska gå med i bästa seglingsklubben. Ses!

Niklas Krantz

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Genvägsboken

Genvägsboken

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line