Vi har inte gjort fel!

{jumi [jumi/sjofartsverket.html]}

Nu har Sjöfartsverket producerat ett eget motprogram till Uppdrag Granskning, där de själva får förklara sig och ge de svar de inte fick ge till Sveriges Television, om varför de köpte räddningshelikoptrar från Augusta Westland innan riksdagen fattat beslutet och varför de skakade hand med leverantören innan upphandlingen. Filmen visar att Sveriges Television har gjort bort sig ordentligt. Även om de har rätt i sakfrågan, att upphandlingen av helikoptrarna inte har gått rätt till.

Efter att ha sett båda programmen tycker jag fortfarande att det är konstigt att det bara var en helikopter i hela världen som skulle kunna fungera för sjöräddning i Sverige. Kraven i upphandlingen ställdes ju så att ingen mer hade chansen att komma med ett anbud. Antingen har de mentalt låst sig vid en viss lösning, vilket väl är det troligaste, eller också handlar det om korruption, vilket UG antyder genom att peka på andra affärer där Augusta Westland utreds för mutbrott.

Men ett minst lika allvarligt problem är att Uppdrag Granskning har gjort bort sig. Genom att inte tillåta Sjöfartsverket att framföra sina argument, utan bara visa upp dem som de dåligt mediatränade papegojor de är, så har de dels öppnat för en fällning av Granskningsnämnden för Radio och TV, men framförallt tappat all auktoritet i den här storyn. Genom att inte låta motparten komma till tals sänker de sig själva.

Och själva grundfrågan, varför Sjöräddningen ska ligga på Sjöfartsverket som finansieras av handelssjöfarten, ramlar helt bort och Sjöfartsverket lär återigen slippa klä skott för sin tveksamma krishantering och för upphandlingsmanipulationer och mörkningar med hjälp av hemliga epostkonton.

Niklas Krantz

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line