Curres blogg:

Godsaker på Allt för Sjön

tanklock

För seglare som ska besöka Allt för Sjön finns ett antal godbitar, bland annat en båt med en lösning som tog mig en stund att klura ut. Det som ser ut som ett tanklock är dock en avancerad detalj på en avancerad båt. Men vad är den till för? Försten som tippar rätt bjuder jag på en biljett.

Båten ifråga är en av de intressantaste konstruktionerna som skådats på en svensk båtmässa på länge och visar vilken spännvidd som ryms inom en gammal mätregel.

Än mer spännande ska bli att se hur ett svenskt nybygge ser ut efter samma regel och placerar sig i sommar. Konstruktören har många båtar på meritlistan och spänner nu sina rin och suggor till en konkurrent till mässbåten.

I samma monter står två andra klassiker och väntar på att bli beundrade och mönstrade för att se hur väl kappsegling formar båtkontroll.

andunge

Men Pärlan på Allt för Sjön står hos föreningarna inne i tillbehörshallen – en spritt ny Andunge. Och tillpåköpet i mahogny med en finish som bara en viss lack och en viss kvinna kan åstadkomma. Tyvärr räckte inte takhöjden till för riggen, men för vänner av trä och vackra linjer är Jonny och Christina Anderssons nysålda Epifaneslackade Andunge en värmare för själen.

23an

I ärlighetens namn ska sägas att det finns fler segelbåtar än väntat med köl på Allt för Sjön. De med lyft eller fällköl - Fareast 23, Fareast 28R, Elan 210/S1 och J/70 ska såklart också räknas in i kategorin. Den sista visas med kölen i nerfäll läge och ser därför mer ut som en vanlig kölbåt.

Vad gäller J/70 råder något så ovanligt i dagens båttider, som att efterfrågan överstiger varvets kapacitet. Båten kan inte levereras förrän i höst och fabriken i Frankrike vill inte bygga ut.

Den som suktar efter en snabbseglare i behändigt format, kan tills vidare eller istället, spana in Fareast 23 i Gransegels monter och notera att priset är en sensation.

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Ankarliv

Ankarliv

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line