Pappas flicka vann J/70 EM

claudia

Tänk dig att du är en ung kvinna, att pappa har vunnit både ORCi VM och Farr 40 VM. Och tänk dig att du blivit så påverkad, att du skaffar dig en egen kul båt, tar med dig tre kompisar och börjar kappsegla. Och att du ställer upp i J/70 EM - för skojs skull. Och att du vinner!

Så bra är livet just nu för 23-åriga italienskan Claudia Rossi från Ancona, som vann J/70 EM i Kiel förra veckan i konkurrens med hela 91 startande. Hennes snitt med tredjeplatser i elva seglingar säger lite om bravaden.

Ännu mer imponerande blir Claudias seger när man får veta att hon är sånär nybörjare i segling. Hon skaffade sin J/70 så sent som i februari i år och har bara seglat i tre år! Tala om talang!

svenjurgensen

- Jag kan fortfarande inte tro det, inte ens lukten av champagne hjälper mig att vakna upp från denna dröm. Har varit en otrolig vecka, mycket känslor, konkurrenskraftigt startfält, spänning och strävan efter resultat som, segling efter segling, blev till verklighet. Så sade en tårfylld Claudia Rossi vid sidan av prisutdelningen, som ägde rum framför en stor publik på Olympiazentrum Kiel.

- Jag trodde aldrig att vi skulle kunna nå ett mål som detta, särskilt som vi seglat J/70 kort tid. Jag försöker förklara vad som är svårt, men kan bara tacka min besättning, som lärde mig en hel del. Och mina föräldrar, utan dem hade allt detta inte varit möjligt.

Ganska passande heter Claudias båt Petite Terrible – pappas båtar heter Enfant Terrible, en TP52, som han blev ORCi mästare 2014 i Kiel med, och en Farr 40, som han vunnit VM med 2015 och 2014. Man kan alltså med fog säga: Sådan far sådan dotter eller äpplet fallert inte långt från päronträdet. De är därtill konkurrenter i J/70-klassen, hemma i Ancona kom Claudia fyra och pappa Alberto femma i vårens kappseglingsserie.

Förklaringen till skrällen i Kiel var inte bara talang, utan också Claudias rutinerade besättning. Lägg namnen Matteo Mason båtchef, Simone Spangaro trim och Michele Paoletti taktik och coachen Nevio Sabadin på minnet.

Vad ska bli av Claudia, hur långt kommer hon att gå som seglare? Följ henne och pappa Alberto på www.facebook.com/enfantterriblesailingteam.

Bästa svenskar i J/70 EM blev Oscar Lundqvist med besättning, KSSS på 12:e plats.

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Bortom horisonten

Bortom horisonten

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Ankarliv

Ankarliv

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line