Curres blogg:

IMOCA 60 SMA gäckar räddarna

https://youtu.be/I75vt1035-I

Screen Shot 2015 12 24 at 7.30.53 PM 300x183För franske soloseglaren Paul Meilhat var och är denna vinter svår. Efter att han och Michel Desjoyeaux brutit Transat Jacques Vabre mot Itaiji i november startade han i december soloracet St Barth – Port de la Foret med sin IMOCA 60 SMA. Men 14 december skadade han sig så illa av en sjö under ett segelskifte att han blev tvungen att be om assistans och blev helikopterräddad utanför Azorerna och övergav därmed sin mångmiljonbåt.

Paul 1

Räddningen av Paul krävde flera försök, där räddningsflotten han undsattes med kapsejsade i tiometersvågorna så att både han och räddarna hamnade i havet. Till slut lyckades helikoptern få upp Paul och räddarna, en operation som filmades – förstås – och får en Bondfilm att blekna.

Paul togs till sjukhus där skadorna konstaterades vara värre än väntat med frakturer bland annat på bäckenet som kommer att ta månader att läka, enligt rapport från hans sponsor, den franska försäkringsjätten SMA.

Samtidigt har det gått bättre för båten, den driver oskadd mot Europa från en position cirka 800 sjömil väster om La Coruna i Spanien. Två försök har gjorts för att rädda 60-fotaren, men har fått överges när vädret blivit för dåligt. Trots att man använde ett stöddigt bärgningsfartyg som gjorde elva knop, gick det inte att få över folk när SAM drev med fyra knop och sjön var våldsam.

SMA

Men att ge upp SMA och låta henne driva vind för våg finns inte på kartan för Pauls team Mer Agitee´. Dagen före julafton startade en ny expedition, nu från Port du Crouesty vid Golfe du Morbihan i Bretagne, med en robust 50 fotare och fyra man ombord. Planen är att nå SAM, dit man räknar med fyra dygn, sätta över två man i en RIB och sedan segla till teamets hemmahamn Port de la Foret.

Målet med SAM och Paul Meilhat är att ställa upp i Vendee Globe i november och upprepa båtens bravad från förra omgången, då Fancois Gabart vann med den som Macif. Ta en tur i vår till Port de Foret nära Quimper och besök detta epicenter för segling i Frankrike och Mer Agitee med professor Michel Desjoyeaux.

Dessa fransmän har en attityd och en vilja som inga andra seglare besitter. Än en gång ger de fåtöljseglare ett äventyr extraodinaire att engagera oss i denna gråa vinter.

Uppdateringar kommer på denna min blogg, vars mål för 2016 är att delge bitna seglare äventyr, upplevelser, nya båtar och rapporter från och om kappseglingar. Med andra ord: Häng med!

Följ Paul och SAM på www.smacourseaularge.com


Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line