En enkel match

En ny, nästansvensk båt, som ska användas för matchracing. Det lanserar eventföretaget Brandspot, de som fixar Stena och RC44-matchracingen i Marstrand. Den ska bli klar till båtmässan i Göteborg, säger de. B38 Match, ska den heta, vilket är förvillande likt de gamla Bavaria-ditona. De är dock inte inblandade den här gången.

GKSS som äger Stena Match Cup har dock ännu inte beställt några Brandspotbåtar. Vilken båttyp som ska ersätta de nuvarande DS37:orna som används vid matchracingen i Marstrand och Lysekil är inte beslutat. Eller när.

- Vi kommer inte att byta ut DS37:erna i år, säger tf GKSS-direktören Thomas Rahm till Sittbrunnen.

– B38 Match är en spännande nyhet för seglare, fans och alla andra som är inblandade i matchracing runt om i världen. Det är ett mycket välkommet initiativ som syftar till att göra det ännu mer spännande att följa matchracing samtidigt som man bevarar sportens kärna som rättvis och lättillgänglig, säger James Pleasance, VD för World Match Racing Tour.

Oavsett vilken nivå det gäller så handlar matchracing om täta dueller och små marginaler. För att skapa en pålitlig entypsklass har B38 Match fått en robust design med ett skrov som består av flera lager av glasfiber, dyvinicell och vakuuminjicerad vinylester.

Under våren att göras grundliga tester av båten tillsammans med några av världens bästa matchracingseglare.

Projektet är ett samarbete mellan Brandspot AB, Danish Marine Design, Sailfish Sports Yachts och Hong Kong First Pacific Ltd. Det ungerska båtvarvet Pauger, som också har byggt RC44 flottan, har byggt pluggen och den första prototypen för B38 Match som nu visas på Båtmässan.

De har redan inlett diskussioner med flera aktörer inom den internationella matchracingen. B38 Match är nu till salu på den öppna marknaden för Världscuptävlingar, båtklubbar och Match Racing-center så väl som för privatpersoner. Den kommer att kosta 995 000:- plus segel och moms.

FPPhote9 logo

Fakta om B38 Match:

Längd: 11,50 m
Längd vattenlinje: 10,56
Bredd: 3,24 m
Djup: 2,20
Deplacement: 3,800 kg
Kölvikt: 1,700 kg

Segelyta: 73,25 m2
Rigg och beslag från Seldén Mast AB
Segel från North Sails Göteborg

Löpande rigg från Liros

Avlastare från Spinlock


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Slusshandboken

Slusshandboken

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line