Äntligen först!

Till slut vann de ett race, svenska båten SCA. För idag är de svenskor hela gänget ombord, inte bara fotografen Anna-Lena Elled. Från start till mål har de visat framfötterna på detta åttonde och näst sista ben i Volvotävlingen. Grattis.

Grattis också till Team Vestas, som efter återkomsten från revet tog sig i mål på andraplatsen. För Martin och kineserna gick det sämre, typ sämst. En sjua i poäng lägger placerar dem på tredjeplats totalt, och bara ett mirakel i Göteborg kan rädda dem.

Det var tidigt på torsdagsmorgonen klockan var  04:11 när den svenska tjejbåten Team SCA tog sin första seger genom att vinna den åttonde etappen av Volvo Ocean Race mellan Lissabon och franska Lorient. Efter cirka tre och ett halvt dygn till havs var den svenska tjejbåten mellan nio och 17 nautiska mil före de sex andra båtarna i jorden runt-kappseglingen.

SCA tog en tidig ledning ut från den portugisiska huvudstaden där starten gick i söndags. Redan under första natten, i de lätta vindarna utanför Portugals kust, ryckte de åt sig en ledning. Vid Biscayabukten väntade tuffare förhållanden med kryss i vindar upp mot 20 m/s och vågor på upp mot åtta meter. Men tjejerna på Team SCA visade att de klarade de tuffa förhållanden lika bra som den tekniska lättvindsseglingen och de andra lyckades aldrig komma ikapp.

– Det har varit en lång resa för och vi har haft ett berg att bestiga för att komma så här långt, säger Team SCA:s brittiska skeppare Sam Davies efter målgången. Vårt mål har varit att hamna på prispallen i någon etapp och det här är ju den bästa platsen på pallen. Tack till alla för allt stöd, det här är belöningen för allt vårt hårda jobb.

Nu väntar några dagars vila och förberedelser innan sista etappen startar från Lorient på tisdag 16 juni. Målgång för etapp nio och hela Volvo Ocean Race 2014-2015 sker i Göteborg 21-22 juni. Sittbrunnen  kommer att vara på plats med livesändningar och reportage.


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line