lottovinsten blev en sten

Efter en två månader lång semesterseglats har vi äntligen slörat till hemmavatten, Stockholms skärgård. Vi det vill säga Brittis och Leffe. Vi tyckte det var härligt att segla i kända hemmavatten. Ni har nog precis som vi varit ute på äventyr, med allt vad som tillhör seglingar en längre tid på okända vatten. Väl på hemmaplan efter vår segling utefter vår kust till Bornholm, får vi besök av barnbarn som gärna vill vara med och uppleva några härliga dagar. I år fick vi vår besättningsökning av två glada grabbar vid Dalarö!

Med rådande vindar valde vi Villinge för övernattning. På morgonen efter en god frukost startar vi vår färd från Villinge som vi gjort så många gånger förr. Vi rundade Trollhättan och styrde mot gattet mellan Villinge och Gillinge. Väl inne i gattet så sa det plötsligt pang i båten, alla for runt och spärrade upp ögonen.

– Vi har gått på grund! skrek den yngre av grabbarna. Brittis tittade förvånat på mig, – f-n svarade jag, här ska det inte finnas någon grynna! Båten var flott från grundet, den tycktes fungera bra. Rodret inget problem skönt. Nu börjar stora kontrollen! Sjöfartsverkets sjökort – ingen grynna. Ytterligare kontroll på vår plotter, en Garmin plotter med ett large vision kort över södra Sverige version 2010. Ingen grynna!

– Titta sa Brittis, vår skeppsklocka har stannat! Vid grundstötningen hade vårt batteri i klockan lossnat och vi fick en tid. Nu backade vi ”bandet”, följde den i plottern ritade kursen. Vi fick en longitud samt latitud position. Efter någon vecka fick vi rådet att kontakta Lasse Granath. Vi skickade ett mail till info Hydrographica. Därifrån fick vi svar att enligt ett gammalt rykte så skulle det ”kanske finnas en grynna där någonstans”. Sjöfartsverket hade lagt in en 3-meters kurva i gattet där ”ryktet” trodde att grynnan var.

Lasse Granath hade kontrollerat Sjöfartsverkets grynna, fann ingen och därför inte ritat in någon i sitt kort. Lasse tog vår information och for en solig och lugn dag ut för att leta grund. Lasse ringde till mig och frågade om vi hade vit bottenfärg? Svaret blev Ja! Han hade hittat grynnan c:a 15 meter från vår uppgivna position. Vilken grynna! En sten 1,5m x 1,5m på 1,80m djup. Nu vet vi att Lasse har informerat Sjöfartsverket samt gjort rättelse i sina sjökort. Kanske kan det nu bli så att andra går runt i stället för på.

Tänk efter, det måste vara lättare att få 7 rätt på Lotto än att träffa en sten på 1,5 x 1,5m efter 2 månaders segling fram och tillbaka till Bornholm. Hur många kvadratmeter vatten har vi inte passerat, några miljoner så där! Är det inte en på någon miljons chans till lottovinst?

Men inte får vi lottomiljoner i vinst, vår lottovinst blev inte guld, inte sand heller, BARA STEN!

Ha en trevlig vinter och undvik stenar

Leffe Jansson & Brittis Sjödin

PS Vi spelade på Lotto under hela vår seglats …

(tidigare publicerad i Trollbäckens Båtsällskaps tidning TBS-nytt)

Exakt position på stenen.

 


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Ankarliv

Ankarliv

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line