Nu kommer äntligen apparna som gör att man kan använda iPaden till något vettigt ute på sjön. Att använda den som det huvudskliga navigationshjälpmedlet är ju inte särskilt lämpligt, framförallt för den låga ljusstyrkan. Men också för att apparna inte är fullgångna ännu. Men för den som har någon av Raymarines instrument i E/G och C/E-serien är iNavconnect ett perfekt verktyg för att koppla paddan till båtens navigationssystem.

iNAVConnect är ett trådlöst interface mellan Navionics populära iPhone/iPad-app och Raymarines E/G och C/E serie. Waypoints och rutter som skapats på en iPhone/iPad kan flyttas över till Raymarines system. Kopplas direkt till SeaTalk HS. Kan även användas som trådlös router till WL510 Wi-Fi Booster. Med den kan man alltså föra över en planering man gjort på paddan till plottern. iNAV Connect är bara avsedd för Ray Marines system eftersom den kommunicerar med deras ”SeaTalk HS” och inte vanlig NMEA. Detta möjliggör att föra över rutter mellan RM-systemet och iPhone/iPaden, men det fungerar enbart i Navionics-appen.

Sen kanske man vill använda paddan för att se var andra båtar befinner sig via AIS. Tidigare har det funnits appar som tex Seapilot som tar fram den informationen via ett telefonkort. Men då fungerar det bara nära sändare iland. Inte där de verkligen behövs, till havs när dimman lägger sig i de stora farlederna. Då kan man nu skaffa en AIS-mottagare som skickar informationen vidare från VHF-mottagningen. iAIS sänder trådlöst AIS-information till Apple iPhone, iPAD eller iTouch. AIS-mottagren är tvåkanalig.

iAIS multiplexar även annan tillgänglig NMEA-data ombord, såsom GPS, djup, fart, vind etc. Vissa iPhone/iPadanvändare har haft synpunkter på den inbyggda GPS-mottagarens exakthet. Med iAIS kan du skicka GPS-data från en befintlig enhet ombord. iAIS ansluts till en standard VHF antenn och passar ihop med en av de mest populära plotterapplikationerna för iPhone och iPad, iNavX. Den är kompatibel med Navionics sjökort.

iAIS är också kompatibel med alla PC-program eller andra applikationer (Android, Windows Mobile etc) som kan ta emot NMEA-data trådlöst (TCP/IP) för navigationsinformation.

-Vi har använt iAIS och vi är mycket nöjda med hur bra den fungerar. iNav Connect är så pass ny att vi inte fått hem någon än men även här har vi höga förväntningar, berättar Thomas Schedwin på Marinwebben som säljer de nya grejerna.

Och det är ju ett tag till nästa sommar, så det kan kanske komma både det ena och det andra för att koppla paddan till nya nätverksbaserade navigationssystem ombord.

Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Med floran i båten

Med floran i båten

Ankarliv

Ankarliv

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line