Sorg i San Fransisco

Andrew Bart Simpson blev 36 år. Han drunknade under skrovet på en svensk katamaran intill Treasure Island i San Fransiscobukten.

Värst är det för hans fru och barn. Men även resten av laget på Almeda-basen sörjer.

Det blåste runt 10 ms, så det var inga extrema förhållanden. Men vinden är ostadig och tidvattenströmmarna nyckfulla, så det behövs inte mycket för att välta en sådan jättelik kappseglingsmaskin som den över 20 meter långa katamaranen. De övriga i besättningen lyckades ta sig ombord i följebåtar, men Andrew fångades under båten.

Magnus Augustsson berättade när jag var där hur de är utrustade inte bara med hjälmar och skyddsutrustning utan även med en liten syrgastub som ska räcka ett par minuter. Men Andrew var fångad i 10 minuter innan han kunde räddas ombord och hjärt- och lungräddning kunde påbörjas. Det räckte inte.

- Han var en av de bästa seglarna i världen, sa Magnus Agustsson till den lokala tv-stationen KTVU. Han var verkligen en trevlig kille.

Två olympiska medaljer i Starbåt, guld 2008 och silver efter Salminen och Lööf 2012, hade han tagit innan han i februari värvades till Artemis som strateg ombord.

{jumi [jumi/arthuff.html]}

Det finns de som klättrar i berg och ramlar ner, andra hoppar fallskärm, drakflyger eller kör snabba bilar. Döden är det pris vi betalar för att leva, vi bara utmanar den olika. Debatten om Americas Cup kommer nog att tillta efter den här olyckan. Det är ju inte den första vurpan, Oracles katamaran har vält en gång. Den gången var det bara båten som råkade illa ut.

Och det "svenska" laget Artemis har haft motgångar förut. Vingen kraschade under provseglingar i Valencia. Men nu verkar inte båten vara så svårt skadad.

- Båten är under kontroll, säger Artemis VD Paul Cayard. Men det är inte vårt första problem. Nu är vi inriktade på att ta hand om människorna.

I hangaren inne på basen ligger den nya blågula 72-fotaren och väntar. Den som ska kunna gå ännu fortare, flyga fram över vattnet. Men det tar tid att skruva ihop den. En svår tid för för Artemis.

Niklas Krantz


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Ett år utan skor

Ett år utan skor

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line