Americas Cup till  Göteborg och Bermuda.

https://youtu.be/Eyp7YGZJdmE

Göteborg blir verkligen seglarstaden i sommar. Först kommer Volvo Ocean Race och går i mål. Sen kommer de flygande katamaranerna från Amerika också till Göta Älv i augusti, med en deltävling i världscuppen. Och med två svenska OS-guldmedaljörer, Fredrik Lööf och Max Salminen ombord på svenskbåten Artemis. Kanske lyckas de 2017 föra hem hela bucklan och tävlingen hit.

Samtidigt fick vi i Wall Street Journal nästan bekräftat ryktet att det blir Bermuda som står som värld för Americas Cup 2017. Formellt meddelas det 2 december. Dit kommer förutom försvararen av bucklan, Oracle, svenska Artemis, italienarna med Luna Rossa, Ben Ainslie Racing från England och Team France. Kiwisarna från nya Zealand är lite osäkra på sina sponsorer och Australien har hoppat av. De kommer att segla AC62:er, något mindre katamaraner än i San Fransisco 2013. Och som övningsbåtar AC45, som är de som kommer till Göteborg.

America’s Cup är den äldsta tävlingen i segling, 45 år äldre än OS och America’s Cup World Series är första steget i den 35:e upplagan av America’s Cup.

Serien startar sommaren 2015, där alla America’s Cup-teamen kommer att tävla med One Design AC45-katamaraner. Där man har möjlighet att samla poäng som tas med till nästa steg i tävlingen.Totalrankingen i America’s Cup World Series kommer att ligga till grund för poängställningen när America’s Cup Qualifiers startar 2017.

”Det är väldigt spännande att tillkänna ge att America’s Cup World Series kommer till Sverige nästa år. Det ger Artemis Racing ett bra tillfälle att visa upp vår sport och vår America’s Cup-satsning”, säger Iain Percy, Artemis Racing’s Team Manager.

”Det är ett otroligt driv i laget just nu, vi hoppas att den svenska publiken kommer heja fram oss under tävlingen. Vi ser verkligen fram emot att visa vad vi kan och prestera maximalt nästa augusti. Det här är det häftigaste seglingen som finns", säger Fredrik Lööf, tre gånger olympisk medaljör och taktiker för Artemis Racing.

Max Markusson, Evenemangsche på Göteborg & Co, kommenterar:
”Göteborg är en stad med gedigen sjöfartshistoria och nästa år kommer vi få se en sommar med flera globala seglingsevenemang. Det är ett historisk tillfälle att få möjlighet att inte bara ha Volvo Ocean Race i juni utan också America’s Cup World Series i augusti. Artemis Racing tar sig an en stor utmaning och ger oss en möjlighet att visa upp staden vid vattnet globalt, och det kommer bli ett spektakulärt evenemang för Göteborgs invånare”.

Max Salminen, olympisk guldmedaljör och grinder för Artemis Racing säger:
”Det är fantastiskt vad som händer i seglingen just nu när vi går mot båtar som flyger fram - så kallad "foiling". AC45 är definitivt den häftigaste båten jag någonsin seglat, det är en otrolig känsla när den lyfter upp ur vattnet och accelererar. Det kommer att bli en spektakulär show som man inte får missa”

Tävlingarna seglas antingen i Göta Älv nära stadskärnan eller utanför Långedrag, evenemangsområdet kommer att ligga i Frihamnen.

”Ett av våra mål med America’s Cup World Series är att låta lagen och fansen komma närmare varandra,” säger Harvey Schiller, kommersiell kommissioner för America’s Cup. ”Seglingarna i Göteborg kommer ske nära land och ger därför alla svenska America’s Cup-följare en möjlighet att se snabba, kraftfulla och spännande seglingar.”

 


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Ankarliv

Ankarliv

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line