Vinden har lagt sig

Team Vestas Wind, försöker nu dokumentera och minimera skadorna på deras grundsatta båt. Besättningen är i säkerhet på ön Íle du Sud. 
– Vi är bokstavligt talat skeppsbrutna och det är en unik upplevelse, säger Team Vesas Winds skeppare Chris Nicholson.

– Det kändes verkligen i magen när vi fick reda på att Vestas seglat in i ett rev. Det är väldigt tråkigt och jag hoppas de är ok trots omständigheterna, säger Martin Strömberg ombord på Dongfeng Race Team om olyckan.

Samtidigt fortsätter de övriga sex båtarna delsträckan till Abu Dhabi och fältet har nu kommit halvvägs genom etappen. Båtarna har seglat norrut sedan i torsdags då MAPFRE ledde en tätklunga med Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel och Martin Strömbergs Dongfeng Race Team förbi Mauritius. Under fredag till lördag tog de sig genom ett lågtrycksområde som blev blev mildare än den storm som det först varnades för. Dongfeng registrerade den kraftigaste vindstyrkan – 15 m/s.

Ledarbåtarna fick ett försprång till de övriga tre båtarna som fastande i vindluckor på väg norrut. När Team Vestas Wind gick på grund på lördagseftermiddagen avbröt Team Alvimedica tillfälligt etappen för att assistera dem. De återupptog seglingen mot Abu Dhabi under söndagsmorgonen och ligger enligt de senaste rapporterna femma.

Spanska MAPFRE hade ledningen fram tills de valde att sticka iväg på en egen väg österut i lördags natt. Sedan dess har Abu Dhabi Ocean Racing varit i täten med Team Brunel och Dongfeng Race Team är inom 8 sjömil bakom dem.

– Det börjar bli varmt, säger Martin Strömberg. Man blir lika blöt och svettig oavsett om man har sjöstället på eller av.

Lagen har nu kommit in i ett område med lätta och oberäkneliga vindar. Alla har saktat ner betydligt och medan tättrion håller ihop har båtarna bakom spridit ut sig. MAPFRE hoppas på fördelar österut, svenskbåten Team SCA följer samma väg som båtarna framför och Team Alvimedica är längst västerut.

Det är svårt att förutspå fortsättningen och fältet har minst tio timmar kvar innan de får mer pålitliga passadvindar från sydöst.

Etapp 2 från Kapstaden till Abu Dhabi startade den 19 november och målgången är beräknad till 12-14 december. Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper runt jorden och avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line