Helt ok att bli tvåa!

{jumi [jumi/abumartin.html]}

Kan vi fortsätta komma tvåa tror jag vi vinner hela racet, säger Martin Strömberg på ren göteborgska från kajen i Abu Dhabi. Bara en sjömil före Dongfeng gick Team Brunel in som etta över mållinjen. Efter dem Abu Dhabi som trea. Det här innebär att det efter andra omgången står lika mellan Abu Dhabi, Team Brunel och Dongeng Racing Team med Martin Strömberg ombord. I det fallet är det förstaplaceringar som räknas och i tredje hand in port race, vilket nu gör Abu Dhabi till ledare totalt. Men i mellandagarna blir det ett nytt hamnrace i Abu Dhabi som kan ändra på det.

– Det har varit en fight hela vägen och de sista dagarna har varit helt galet jämna, säger Martin Strömberg.

Sedan Volvo Ocean Race lämnade Kapstaden den 19 november har ett 23 dygn långt drama utspelat sig på Indiska Oceanen. Nederländska Team Brunel, Dongfeng Race Team (CHN) och Abu Dhabi Ocean Racing (UAE) har slagits i täten hela vägen fram till mållinjen i Abu Dhabi.

På väg genom Hormuzsundet under fredagen hade Team Brunel en knapp ledning över Dongfeng Race Team. Strömberg och hans fransk-kinesiska lagkamrater lyckades ta över ledningen precis vid den norra udden av Oman och ledde över natten med drygt en sjömil på väg söderut mot Abu Dhabi. Vid gryningen tog Team Brunel tillbaks ledningen efter att de gjorde ett ryck som Dongfeng inte kunde svara på.
– Det är såklart en besvikelse att de lyckades segla förbi oss i slutet och det är något vi måste jobba med. Men två andraplatser är ett väldigt bra resultat att inleda med, säger Martin Strömberg.
– För oss handlar det om att fortsätta bli bättre hela vägen till målgången i Göteborg och vi är väldigt nöjda med hur långt vi kommit hittills.

Team Brunel gick i mål klockan 09:25:20 (CET) och följdes av Dongfeng Race Team efter 16 minuter. Abu Dhabi Ocean Racing är på väg mot att ta tredjeplatsen och alla tre lagen kommer då ligga på tre poäng efter två etapper. Eftersom Team Brunel och Abu Dhabi Ocean Racing har var sin seger har de en fördel och Team Brunel är etta på grund av att deras vinst är ett färskare resultat.
– Det är en fantastisk känsla. Det har varit en tuff etapp och vi har bytt positioner med de andra lagen hela tiden. Men vi seglade bättre nu än i den första etappen och vi är väldigt glada för det här resultatet, säger Team Brunels skeppare Bouwe Bekking som har deltagit i Volvo Ocean Race sex gånger tidigare men aldrig vunnit tävlingen.
– Förr fanns det tillfällen i tävlingen då man kunde slappna av men det kan man inte längre. Gör man ett litet misstag drar någon annan nytta av det och det har varit tydligt under den här etappen.

Team Alvimedica (USA/TUR) och spanska MAPFRE slåss just nu om fjärdeplatsen och de väntas gå i mål tidigt söndag morgon. Svenskbåten Team SCA ligger sexa och kommer troligtvis att gå i mål under söndagskvällen.

Det danska laget Team Vesas Wind avbröt etappen den 29 november efter att de gick på grund utanför Mauritius. Besättningen klarade sig oskadda men tvingades överge den skadade båten. Det pågår nu ett arbete med att bärga den grundstötta båten och Team Vestas Wind kommer att försöka komma tillbaks till tävlingen, troligen med en ny båt.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line