Vatten över alla huvuden

{jumi [jumi/ishavet.html]}

Nu är Volvobåtarna på väg mot Södra Ishavet, blöta, sjösjuka och snart kalla. Men stämningen på de båda "svenskbåtarna", SCA med Anna-Lena Elled och Dongfeng med Martin Strömberg är god, trots att ingen av de leder. Men det är långt kvar till Brasilien, väldigt mycket kan hända. {SCOpenGraph image=http://www.sittbrunnen.se/images/stories/vor/ishavetsca.jpg}

Den femte etappen i Volvo Ocean Race från Auckland till Itajaí har fått en spektakulär inledning. Efter starten i tisdags kväll följde ett dygn av intensiv kustsegling. Lagen mötte starkare vind än väntat i Bay of Plenty och runt Nya Zeelands East Cape.

Udden var den sista utposten innan det var dags att ge sig ut på öppet hav och redan här gjordes vägval som kan visa sig avgörande på lång sikt. Team Alvimedica, Team Brunel och Team SCA valde en nordligare väg än konkurrenterna och hittills har detta gett dem en fördel.

Efter East Cape mötte lagen rester från den tropiska cyklonen Pam med vind på 15 m/s och vågor på runt sex meter. Förhållanden som gav dem hög fart men gjorde livet ombord långt från bekvämt.

– Vinden ligger på 15 m/s och nu seglar vi i 22 knop, sa Abu Dhabi Ocean Racings Onboard Reporter Matt Knighton igår. Det skakar ombord och det dånar från vågor som slår mot däcket. En del har problem med sjösjuka och man kastas runt omkring även när man ska gå på toa. Martin Strömbergs Dongfeng Race Team inledde etappen längst fram i fältet men när båtarna lämnade Nya Zeeland föll de ner till sista plats. De ligger längst söderut tätt bakom Abu Dhabi Ocean Racing och MAPFRE.

Svenskbåten Team SCA ligger mitt i fältet och har precis som de andra lagen fått en dramatisk start på etappen som anses vara den tuffaste i Volvo Ocean Race.

– Team SCA-båten skakar. Stora mängder saltvatten sköljer ständigt över däck och vi har mycket vatten inne i båten, meddelade lagets Onboard Reporter Anna-Lena Elled under gårdagen.
– Seglingen är onekligen spektakulär. Vågorna är enorma och vi har tolv timmars stenhård segling bakom oss. Några i besättningen har snabbt kommit in i livet ombord. Andra kämpar fortfarande. De lätta förhållanden som rådde vid starten känns långt borta.

De senaste timmarna har vinden lättat och vågorna blivit mindre när effekterna från cyklonen Pam avtagit. Men för seglarna är det bara en kort paus och en chans att hämta andan. Temperaturen på båtarna sjunker vilket är ett tecken på att de är på väg ner i Södra Ishavet.

Allt handlar nu om att hitta den kortaste och snabbaste vägen till Kap Horn och den resan kommer att handla om snabb segling, stora vågor och iskalla vindbyar. Tävlingens längsta etapp bjuder på unika utmaningar.

Indikationer på att isberg är på väg längre norrut än man beräknat har också gjort att de banavgränsningar som ska hålla båtarna i säkra från isberg har flyttats något längre norrut. Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Ankarliv

Ankarliv

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Allt väl ombord

Allt väl ombord

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line