Curres blogg:

Italian Job: VOR-flottan till Genua

m37091 vor 150317 asanchez 8461 edit 1

”För bra för att missa”. Det menar Tom Touber, chief operating officer för Volvo Ocean Race om att samarbeta med Genoa Boat Show. Förhoppningen är att alla sju VOR-båtarna ska ligga i hamnen nedanför stadens paradgata och fungera som en tidernas publikmagnet för mässan. Samarbetet bestämdes så sent som i måndags och ska ge alla fans chans att se bätarna på lika nära håll som i Göteborg. Man tänker sig tillochmed bygga ett race-village i miniatyr.

Alla team har fått en inbjudan att lägga till på Europas, enligt min mening, flottaste och mest sevärda båtutställning. Den pågår 30 september - 5 oktober och om teamen hörsammar inbjudan, får Italiens berömda båtindustri ett sportsligt inslag som kan locka fler miljardärer att köpa deras ljuvliga yachter och magnifika motorkryssare.
Tom Touber säger vidare att man vet att det i Italien finns många, många fans för VOR och när organisatörerna av Genoa Boat Show frågade, behövde han ingen längre betänketid.

Vi är väl medvetna om vilket enormt intresse VOR har i det seglingsälskande Italien. Detta är en perfekt matchning.
Enligt Genuamässan har alla team sagt att de är intresserade av att delta i denna återförening, Samtidigt är man medveten om att båtarnas sponsorer kan ha andra planer, varför man inte kan garantera att alla sju båtarna kommer. Men både mässan och VOR gör enligt meddelandet allt de kan för att hjälpa bätarna att komma till Genua.
Som ett mått på Genuamässans storlek och på attraktionskraften, uppger talesmannen Antonio Vettese att över 1 000 båtar väntas vara utställda.

Men ingen kommer att vara populärare än Volvo Ocean 65:orna. De kommer att vara i centrum och det blir en extra bonus att ha de två bästa delarna av Race Village Experience på plats – en modell av en VO 65 och en utställning om hur det är ombord. Vi är som klistrade till all action i Racet och särskilt när de rundade Kap Horn. Det kommer att bli fantastiskt att se några av dessa båtar på plats i september, säger signore Vettese.

Min personliga reflektion är att det kommersiella och konceptuella värdet, som förre team SEB tänkaren Lars Åhrén ofta talade om på sin tid, är att idén med VOR-båtar på en flytande mässa är lika glimrande som den låter. Tänk om Sweboat hade kommit på samma goda idé till Ellös. Men kanske kunde båtbranschens förbundna försöka få svenska SCA och danska Vestas att visa upp sig 21 - 23 augusti.

En annan spekulation är om ett italienskt lag i Genua meddelar att de ställer upp i nästa Volvo Ocean Race. Luna Rossa har ju bojkottat America´s Cup och prat om en möjlig satsning nämndes redan i vintras när Persico i Bergamo, byggare av VO-båtarna, var med på ett Volvo-event i Rom.

Näst Göteborg – Sveriges seglingshuvudstad - är Genua väl värt en mässa.

Curt Gelin


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line