Svensk seger i Volvotävlingen i Abu Dhabi

Grattis SCA till förstaplatsen i hamntävlingen! Team Brunel tvåa, Abu Dhabi trea och Dongfeng fyra. Lördag 11.00 svensk tid (10.00 UTC) bär det av i ben 3, deltävlingen mot Sanya i Kina, även den ligger ut här i Sittbrunnen.

{SCOpenGraph image=http://www.sittbrunnen.se/images/stories/vor/abustart.jpg}

Dagens In-Port Race, det tredje i Volvo Ocean Race 2014-15, försenades med cirka en och en halv timma i väntan på vind. När starten gick i lätt vind stod det klart seglingen skulle bli väldigt taktiskt utmanande.

Spanska MAPFRE kom iväg bäst medan Team SCA tvingades göra ett tidigt slag för att få fri vind. Trots att svensklaget fick en dålig start ledde detta till att de hittade mer vind på högersidan av banan och kunde ta ledningen på väg mot den första rundningen.

De följdes av hemmalaget Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel och Dongfeng Race Team. Efter ett varv hade Team SCA:s helt kvinnliga besättning en ledning på över 100 meter och det försprånget fördubblades under början av det andra varvet.

I lättvindssegling kan små misstag vara mycket avgörande men Team SCA lyckades hålla huvudet kallt och behöll sin ledning fram till mållinjen. Vid rodret ombord på Team SCA under racet stod holländska Carolijn Brouwer.

– Vi gjorde detta tillsammans som ett lag. Vi är väldigt glada och detta är ett fantastiskt sätt för oss att bygga lagmoralen inför etappen till Sanya som startar imorgon, säger Team SCA:s brittiska skeppare Sam Davies.

Tvåan Team Brunel var nästan en och en halv minut efter vinnarna i mål och Abu Dhabi Ocean Racing slutade trea. Martin Strömbergs Dongfeng Race Team slutade på fjärde plats.

Den tredje etappen i Volvo Ocean Race 2014-15 från Abu Dhabi till Sanya, Kina startar imorgon klockan 11:00 svensk tid.

Alla In-Port Race utgör en egen tävling, Volvo Ocean Race In-Port Series, med en poängställning som är separat från havsetapperna. In-Port Racet på lördag räknas alltså inte till den stora tävlingen där vinnaren tilldelas den stora Volvo Ocean Race-bucklan. Men om flera lag skulle sluta på samma poäng efter den sista etappen till Göteborg kommer ställningen avgöras utifrån vem som lyckats bäst i In-Port-serien.

Resultat In-Port Race Abu Dhabi
1. Team SCA 16:16:47 – 1p
2. Team Brunel 16:18:15 – 2p
3. Abu Dhabi Ocean Racing 16:18 :58 – 3p
4. Dongfeng Race Team 16:20:10 - 4p
5. Team Alvimedica 16:22:38 – 5p
6. MAPFRE 16:22:57 – 6p

Poängtabell Volvo Ocean Race In-Port Series
1. Abu Dhabi Ocean Racing – 6p
2. Team Brunel – 8 p
3. Team SCA – 10 p
4. Team Alvimedica – 12 p
5. Dongfeng Race team – 13 p
6. MAPFRE – 16 p
7. Team Vestas Wind – 20 p

{jumi [jumi/abustart.html]}


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line