Dongfeng leder igen

dongnyar

Helt otroligt, Martin och kineserna har startat det nya kinaåret med att segla upp till förstaplatsen igen, från sista, i Volvotävlingen.

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team har på två dygn seglat upp från sista plats till att ta ledningen i den fjärde etappen av Volvo Ocean Race 2014-15.

– Vi har fått tillbaks våra glada ansikten, rapporterar lagets franska skeppare Charles Caudrelier.

Efter en bra start för två veckor sedan har Dongfeng Race Team stött på motgångar under etappen från Sanya till Auckland. På grund av taktiska missar och problem med skador på båten har de hamnat på efterkälken och för bara två dagar sedan låg de sist i fältet. Det var en ny upplevelse för laget som leder den totala poängställningen och varit den hittills största överraskningen i kappseglingen runt jorden.

I onsdags hade Martin Strömbergs lag ett avstånd på 120 sjömil upp till nederländska Team Brunel som haft ledningen den senaste veckan.

– Vi har gjort några misstag men sanningen är att medgången slank oss ur händerna, säger Charles Caudrelier som medger att laget haft en lättare resa i de tidigare etapperna och vant sig vid att ligga i täten.

– Det är sättet man tar sig genom motgångar som skiljer framgångsrika lag från resten. Den här sträckan är en nyckel till att testa styrkan i vår grupp.

Dongfeng Race Team började ta in på konkurrenterna på väg mot ekvatorn och genom de oberäkneliga väderförhållanden som råder där. Genom att söka sig en position längre österut har de kunnat hitta mer vind och fart samtidigt som Brunel tappat trycket i väst.

Klockan 14.00 (svensk tid) hade Dongfeng en ledning på 2 sjömil framför tvåan MAPFRE och trean Abu Dhabi Ocean Racing. Alla de tre seglade då mer än dubbelt så fort som Brunel med svenskbåten Team SCA som låg sist seglade snabbast av alla.

Lagen har nu mindre än 2000 sjömil kvar till Nya Zeeland och de väntas nå Auckland den 28 februari.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Skutrigg

Skutrigg

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line