Martin har chansen att vinna

https://youtu.be/G9fhTIGShC0

Tidigare i dag talade Martin Strömberg med studion som håller kontakten med båtarna. Det är kallt och blött när de blåser på i 12 knop i södra Atlanten. Just nu ligger de tvåa, räknat i avståndet till Kapstaden, men de går fortare än ettan Abu Dhabi. De sju båtarna i Volvo Ocean Race 2014-15  sig upploppet till Kapstaden. I täten skiljer det fortfarande bara ett par sjömil mellan lagen.

De senaste dagarna har kursen varit satt nästan rakt söderut eftersom lagen där söker kraftiga vindar från väst som kan ge dem en snabb resa till målet. En begränsning vid 42:a breddgraden får dock inte passeras eftersom tävlingsledningen vill skydda båtarna från isberg.

Tidigare i dag låg Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel och Team Vestas Wind längre söderut för nå de kraftigare vindarna först.

– Vinden kommer fylla söderut så de tre båtarna framför oss kommer nog dra ifrån oss lite det närmsta dygnet, sa då Martin Strömberg.

Men sen gippade Dong Feng söderut och ger nu järnet för att ta ledningen.

– Det kommer bli avgörande när vi skall igenom en väderfront de sista dagarna utanför Kapstaden. Jag tror mycket kan hända där.

För två dagar sedan låg Dongfeng Race Team över 100 sjömil bakom ledarbåten. Att ligger bland de första båtarna i fältet när nästan 70 procent av etappen avverkats kan ses som en skräll. Sammanlagt har besättningen mindre erfarenhet från Volvo Ocean Race än de flesta andra lagen och de två kinesiska seglarna ombord inledde sina karriärer som havskappseglare för mindre än ett år sedan.

– Stämningen ombord var väldigt bra i början av etappen när vi ledde men när Vestas kom från ingenstans och flög förbi oss vid ekvatorn var den mycket sämre. Nu när vi ätit ikapp distans på båtarna framför har den blivit bättre men alla längtar nog till Kapstaden och nedräkningen har börjat, säger Martin Strömberg.

Lagen förbereder sig nu på en fartfylld och kall resa i området som kallas "the roaring fourties".

Svenskbåten Team SCA hamnade på efterkälken efter att de fastnade i ett område med mindre vind tidigare i veckan. De ligger just nu sist 322 sjömil efter täten.

Målgången i Kapstaden är beräknad till den 6 november. Volvo Ocean Race 2014-15 avgörs i nio etapper och avslutas i Göteborg i juni 2015.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line