Kina leder 3:an

Nu är det bara 700 sjömil kvar och Dongfeng har chansen att vinna tredje etappen och kliva upp på ensam tätplats i Volvo Ocean Race 2014-15. Om inget oförutsett händer, som när genuan plötsligt släppte och fladdrade upp mot himlen....

Och strandade Team Vestas Wind sparkar sin navigatör, han som glömde zooma....

I början av veckan tog de sex tävlande båtarna sig genom Malackasundet och med Dongfeng i täten är fältet nu i Sydkinesiska sjön. Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel, team Alvimedica och MAPFRE har tampats om andraplatsen sedan Bengaliska viken. När båtarna lämnade armadan av av lastfartyg utanför Singapore bakom sig under torsdagen var det fortfarande mycket jämt mellan de fyra båtarna. Sedan dess har MAPFRE tagit en position längre österut vilket kan gynna dem under dagen.

Vinden blåser från nordost och resan norrut och båtarna kryssar nu i riktning mot Vietnams kust. Team SCA har en uppförsbacke till konkurrenterna och ligger cirka 60 sjömil bakom MAPFRE. Men vare sig man ligger först eller sist så är seglarna överens – inget är avgjort innan mållinjen i Sanya.

För Dongfeng gick en väckarklocka igår när en stropp på deras försegel lossnade, ett problem som skulle kunnat förstöra deras dröm om etappseger. Men de hittade en lösning och har sedan dess utökat sin ledning med ett par sjömil för varje positionsrapport. En fara för dem kan vara att fältet bakom splittras och att de då tvingas välja vem de ska täcka. Utanför Vietnam väntar också tuffare förhållanden och det sista testet innan mållinjen.

– Det är det värsta minnet jag har från förra omgången av tävlingen, säger Dongfeng Race Teams franska skeppare Charles Caudrelier och syftar på avslutningen av den fjärde etappen i Volvo Ocean Race 2011-12 då han seglade med Groupama.

Om det kinesiska laget kommer först till Sanya klättrar de upp som ensamma ledare i den totala poängställningen i Volvo Ocean Race 2014-15. De blir då också det första kinesiska laget som någonsin lyckats vinna en etapp i tävlingens historia. Att dessutom lyckas göra detta på hemmaplan i Kina skulle vara en dröm som går i uppfyllelse för de tre kinesiska seglare som finns ombord – Liu Xue ”Black”, Cheng Ying ”Kit” och Chen Yin Hao ”Horace”.

– Om inte allt går emot oss så har vi väldigt goda chanser för det är inte långt kvar. Men allt kan hända, killarna är nervösa och det är jag med, säger Dongfengs svenska lagmedlem Martin Strömberg.

Martin står över den tredje etappen och är nu hemma i Sverige under ett par dagar innan han beger sig till Sanya för att delta i resten av Volvo Ocean Race.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

Team Vesas Wind byter ut navigatör

Team Vestas Wind meddelande under morgonen att de kommer att byta ut sin navigatör Wouter Verbraak (NED). Verbraak kommer att lämna laget och ersättas av en annan navigatör när det danska laget kommer tillbaks till Volvo Ocean Race under våren efter att de lagat sin skadade båt.

Wouter Verbraak var ombord när Team Vestas Wind seglade upp på ett rev i Indiska Oceanen mitt under den andra etappen. Sedan dess har den grundsatta båten bärgats och den är nu på väg till ett båtvarv i Italien för att repareras. Laget siktar på att kunna vara tillbaks i tävlingen i Lissabon i juni.

“Skepparen Chris Nicholson har tillsammans med huvudsponsorn Vestas och undersponsorn Powerhouse beslutat att Wouter Verbraak inte kommer att fortsätta som navigatör för Team Vestas Wind. Laget kommer att få en ny navigatör i tid för hamnstoppet i Lissabon. Team Vestas Wind vill tacka Wouter för hans tjänster och önskar honom lycka till i framtiden”, meddelade laget under fredagen.

– Jag är ledsen över att ha fått meddelandet att jag inte kommer att fortsätta med Team Vestas Wind. Jag respekterar Chris Nicholsons beslut och önskar laget alla lycka med det hårda jobb som ligger framför dem i Volvo Ocean Race, säger Wouter Verbraak.

– Jag hade velat hjälpa laget att komma tillbaks i tävlingen och bidra till framgångar i avlutningen. Personligen ser jag ändå fram emot de seglingsutmaningar som väntar för mig de kommande månaderna.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Genvägsboken

Genvägsboken

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line