Mastproblem på Dongfeng

https://youtu.be/H7QcVq3EdTk

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team har under dagen tvingats reparera en bit av den skena som håller fast storseglet vid masten. Samtidigt slåss de för fullt med konkurrenterna i tätstriden ute på Indiska Oceanen.

Skenan sitter längs med hela den 30 meter långa masten och gör att seglet sitter fast och kan löpa längs med masten. Detta är en viktig funktion och i hård vind kan seglet revas vilket betyder att man sänker seglets höjd och minskar segelytan.

När Dongfeng Race Team seglade söder om Mauritius under onsdagskvällen lossnade en cirka en meter lång bit av skenan från masten halvvägs upp till toppen. Lagets fördäckare Kevin Escoffier (FRA) hissades upp i masten för att utföra reparationer. Han satte först fast spännband som säkrade fast skenan vid masten vilket dock fortfarande innebar att de skulle få problem om de behövde sänka seglet. Vid lunchtid idag gjordes en mer långsiktig lagning där skenan limmades fast.
– Det är inget jättestort problem men det har gett oss lite huvudvärk, säger Martin Strömberg som är vaktkapten ombord och drog på sig en mindre skada på vänsterhanden under reparationsarbetet.

Enligt tävlingsledaren Jack Lloyd kommer Dongfeng Race Team kunna segla säkert under de 3500 sjömil som återstår till etappmålet Abu Dhabi.
– Problemet är under kontroll, säger Jack Lloyd. De fick reparationsinstruktioner från våra leverantörer och detta kan hända när man pressar båtarna så hårt som vi gör.

Båtarna befinner sig nu söder om Mauritius och är på väg österut mot ett lågtrycksområde som igår klassades som en storm. Idag är prognosen mildare men även om stormvarningen inte längre gäller väntas vindarna bli upp mot 20 m/s.
– Lagningen vi har gjort med att limma fast skenan behöver ungefär ett dygn innan det kan klara av full belastning från seglet. Förhoppnings hinner det bli färdigt det innan vinden ökar imorgon, säger Martin Strömberg. 

Fältet väntas nå lågtrycket under fredag eftermiddag och seglarna kommer att behöva visa prov på mycket gott sjömanskap för att kunna utnyttja vindbyarna maximalt.
Samtidigt pågår det en hård strid i Indiska Oceanen och Dongfeng Race Team i allra högsta grad med och slåss i täten i tävlingen. Sex båtar befinner sig inom fem sjömil och kan se varandra. Svenskbåten Team SCA ligger på sjunde plats, endast 13 sjömil bakom ledaren Abu Dhabi Ocean Racing.

Etappen från Kapstaden till Abu Dhabi är den andra av nio etapper i Volvo Ocean Race 2014-15. Lagen lämnade Sydafrika den 19 november och målgången är beräknad till mitten av december.

Tävlingen avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line