Kvar på landbacken

{jumi [jumi/martin3.html]}

Team Alvimedica har tilldelats en kompensationspoäng för deras agerande under den andra etappen då de tillfälligt avbröt seglingen för att assistera den grundstötta båten Team Vesta Wind. Och nu är det klart att Martin Strömberg inte seglar i etapp 3 med Dongfeng Race Team 3:e januari.

Team Alvimedica och deras skeppare Charlie Enright kom femma utav de sex båtar som nådde etappmålet i Abu Dhabi. Efter målgången ansökte de om att gottgöras för ingripandet för att hjälpa Team Vestas halvvägs in i etappen den 29 november. 

En oberoende jury från Internationella Seglarförbundet ISAF bestämde idag att den tid de förlorade när de assisterade den grundstötta båten kompenseras genom att de tilldelas en bättre placering. Resultatet av beslutet är att Team Alvimedica får en delad fjärdeplats med MAPFRE i den andra etappen.

”Vi har beslutat att ge er gottgörelse genom att ge er poäng för en fjärdeplats utan att det påverkar poängen för några av de andra båtarna” är vad juryns ordförande Bernard Bonneau meddelade Charlie Enright (USA) och hans navigatör Will Oxley (AUS).

– Vi är såklart väldigt nöjda med beslutet, säger Enright. Men vi är endast en femtedel in i tävlingen och det är mycket racing kvar. Det är bra att få bättre poäng men det är ett litet steg på en lång resa. Det påverkar inte den totala poängtabellen just nu men senare kan ett poäng innebära mycket.

Beslutet innebär att Team Alvimedica nu ligger fem istället för sex poäng bakom ledartrion Team Brunel, Abu Dhabi Ocean Racing och Dongfeng Race Team.

Team Vestas Wind kommer inte att delta i den fjärdeetappen som inleds den 3 januari. Lagets Volvo Ocean 65:s har räddats från revet där den låg grundsatt och fraktas nu till Malaysia där laget ska se om den kan repareras och vara en del av deras framtid i Volvo Ocean Race 2014-15.

Dongfeng Race Team

Dongfeng Race Team presenterade under förmiddagen den besättning so kommer att segla under den tredje etappen och laguppsättningen har flera nyheter. Martin Strömberg kommer inte att delta i den tredje etappen och laget har tagit in en ny seglare under 30 år samtidigt som Cheng Ying ”Kit” blir den fjärde kinesiska seglaren som deltar i en etapp.

Dongfeng Race Team är hittills det stora utropstecknet i Volvo Ocean Race och efter två etapper och ligger de på samma poäng som de betydligt mer erfarna lagen Abu Dhabi Ocean Racing och Team Brunel.

Samtidigt har de hållit fast vid sin plan att använda deltagandet i Volvo Ocean Race till att bygga en ny generation kinesiska havskappseglare. Tre kineser har fått chansen att segla ombord under de första etapperna och under den kommande delsträckan från Abu Dhabi till Sanya kommer tre kineser finnas i besättningen. Eftersom ”Kit” är över 30 år och tävlingsreglerna stipulerar att två seglare under 30 måste finnas ombord har den brittisk-australienska seglaren Jack Boutell fått en plats ombord.

Martin Strömberg står över den tredje etappen men kommer att vara tillbaks i laget under den fjärde etappen från Sanya till Auckland.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Skutrigg

Skutrigg

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line