Kina leder Volvotävlingen

https://youtu.be/B6-RjLMEayk

I Malackasundet har vindarna varit svaga och snurrat om varandra. Vissa båtar har tom varit nära att slänga ut ankaret för att inte driva baklänges. Men Svensk-fransk-kinesiska (även om svensken har semester just nu ;-) Dongfeng har lyckats hålla ledningen och ser nu ut att komma ut förbi Singapore som första båt. Det gör att de har stora chanser att komma till hemmahamnen i Sanya som etta i Volvo Ocean Race. Den triumfen är de värda, efter att som nybörjarbåt ha seglat lysande.

Dongfeng Race Team har dominerat den tredje etappen av Volvo Ocean Race och haft ledningen ledningen sedan fältet lämnade persiska viken. Som mest ledde de med 106 sjömil när de sex tävlande båtarna seglade in i Malackasundet i måndags. I den svårnavigerade passagen krympte dock avståndet till 17 sjömil på mindre än ett dygn när båtarna bakom hade mer vind och valde en rakare väg.

– En mardröm, sa Dongfengs skeppare Charles Caudrelier i tisdags. Ingen vind, strömmen är emot oss och vår fart mot målet är kanske noll. Det är en mardröm som ledarbåt och kanske leder vi inte längre.

Abu Dhabi Ocean Racing, MAPFRE, Team Alvimedica och Team Brunel som jagar närmast bakom ligger nu inom ett par sjömil och kan se varandra. Kvartetten stötte på patrull under gårdagen när vinden så gott som dog ut vid lunchtid och sedan igen under natten. Det gjorde att Dongfeng kunde dra nytta av sin position i täten och återigen skapa en tryggare ledning över konkurrenterna.

– Jag är inte förvånad. Vi är bättre, snabbare och starkare, sa Dongfengs navigatör Pascal Bidégorry när han såg positionsrapporten i morse.

Fortfarande återstår den trånga och tungt trafikerade passagen förbi Singapore och det psykologiska gummibandet mellan båtarna är inte avklippt. De senaste dagarna är ett bevis för hur snabbt det kan vända och hoppet lever i allra högsta grad även för svenskbåten Team SCA på sjätte plats. De har nu drygt 30 sjömil upp till de fyra båtarna i klungan.

Dongfeng Race Team beräknas passera Singapore efter lunch idag (svensk tid) och resten av båtarna kommer att följa dem under dagen. Därefter styr de norrut mot Sanya.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Slusshandboken

Slusshandboken

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line